Cultuurnieuws

Fotoexpositie ‘Bob de Boer Photography’    –     11 t/m 19 februari 2023

Bob beoefent naast de muziek al jarenlang een andere passie: de fotografie.

Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend: kunst, portretten, natuur, pop en urban-photography.

De werken zijn te zien op uitvergrotingen op o.a. geborsteld aluminium, wat een bijzondere indruk en weergave geeft vanwege het licht dat op deze foto’s valt en … terugspiegelt op het oog.

Hij gebruikt nooit kunstlicht, maar tovert met het bestaande. Ook dat geeft een opmerkelijk resultaat, zeker bij de portretten.

Ook wordt op deze expo fotowerk getoond op dibond, plexiglas, hout, kunstof en canvas. Verder is een selectie van zijn werk te zien tijdens deze expo d.m.v. videopresentaties.

Bob heeft een media-achtergrond: hij is jarenlang werkzaam geweest als o.a. geluidsman, video-editor en muziekspecialist bij verschillende Nederlandse landelijke en regionale omroepen.

In Koarnjum runt hij al jarenlang succesvol huiskamertheater De Wier onder de noemer ‘Concerts and More @ De Wier’.

Deze expositie in theaterkerk Mammemahuis in Jellum zal worden geopend op zaterdag 11 februari a.s. door wethouder van de gemeente Leeuwarden de heer Kuiken.

Meestergitarist Eddie Mulder verzorgt tevens een bijzonder mini-concert.

De aanvang is om 14.00 uur, de kerkdeur is open om 13.30 uur.

Van harte welkom!

Fotoexpositie ‘Bob de Boer Photography’

11 t/m 19 februari 2023 / Opening 11 februari a.s. om 14.00 uur

Theaterkerk Mammemahuis

Hegedyk 15, 9026 BA Jellum

Meer info: www.mammemahuis.nl of via Bob de Boer: tel. 06-54763154

————————————————————————————————————————————————

Winterexpositie in De Nije Skalm

Landschapsschilderijen van Ronald de Haan

Tijdens de komende wintermaanden exposeert Ronald de Haan een serie schilderijen in de Nije Skalm, het voormalige gemeentehuis te Stiens.

De expositie toont een serie recente en wat oudere schilderijen van voornamelijk landschappen of landschappelijke elementen uit de eigen omgeving, dan wel geïnspireerd door reizen in binnen- en buitenland.

In de landschapsschilderijen probeert Ronald de Haan een impressie te geven van de sfeer van een plek of seizoen, zoals de avondlijke sfeer bij een hek op een dijk bij Marrum, de herfstkleuren in een park, de verstilde ijle sfeer aan een Italiaanse meer, of het sprookjesachtige licht op een verlaten bospad.

De doeken zijn alle geschilderd in acrylverf.

Ronald de Haan (Koarnjum) heeft in Groningen Kunstacademie Minerva gevolgd. Hij is initiatiefnemer en medeorganisator van de Trimdiel Keunstrûte, die afgelopen september voor de 13de keer plaats vond in voormalig Leeuwarderadeel. Hij heeft een aantal jaren als vormgever gewerkt bij Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Verder heeft hij o.a. cartoons getekend voor De Kamerkrant, het maandblad van de Kamer van Koophandel, illustraties gemaakt voor het boek ‘It sil jin mar oerkomme’, van Romke Grijpstra en muurschilderingen gemaakt voor verschillende restaurants in Leeuwarden. Naast vrij werk schildert Ronald ook werk in opdracht, met name portretten – zowel van mensen als van dieren. Veel werk van Ronald de Haan bevindt zich dan ook in particulier bezit. Exposities van zijn schilderijen vonden eerder plaats in o.a. Zaandijk, Oosterwolde, Westbeemster en Enschedé.

De expositie is te bezichtigen tijdens de normale openingstijden van de Nije Skalm.

———————————————————————————————————————————

Expo op Dekema State in Jelsum: Occa Johanna Ripperda,

kind van de Gouden Eeuw

Dekema State in Jelsum besteedt dit jaar aandacht aan het leven van een bijzondere vrouw, Occa Johanna Ripperda. Ze werd in 1619 geboren in Farmsum bij Delfzijl. Vanaf haar zevende jaar logeerde ze op Dekema State bij het echtpaar Anna Catharina Dekema en Jurjen Ripperda.

In adellijke kringen gebeurde het vaker dat men dochters van familieleden in huis nam om ze voor te bereiden op de toekomst, vooral gericht op een huwelijk, het moederschap en het organiseren van de huishouding.

Na het overlijden van haar tante Anna Catharina in 1633 ging de toen vijftienjarige Occa haar eigen weg. Ze trouwde twee keer, kreeg zes kinderen en reisde veel door Noord Europa. Uiteindelijk werd ze benoemd tot opperhofmeesteres, een hoge functie aan het hof van de Zweedse koningin Hedwig Eleonora.

Wat Occa Ripperda ook bijzonder maakt is dat ze een handgeschreven kookboek naliet met meer dan 1000 recepten van gerechten die ze zelf bereidde.

Op Dekema State wordt een beknopt overzicht getoond van haar leven, het kookboek en kinderportretten uit de zeventiende eeuw.

Ook Museum Nienoord in Leek besteedt dit jaar aandacht aan Occa Ripperda. Daar is ook het kookboek te zien.

Bij de foto:

De jonge Occa Ripperda bij het portret van haar tante Annna Catharina Dekema. Beeld uit de documentaire die op de expo te zien is.

————————————————————————————————————————————-

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. (Lees verder hieronder)

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. Dit reisverslag heeft de titel ‘Het Bildt’ gekregen. Hiervan staan nu de eerste zes dagen online. Voor de inwoners van Stiens is met name het deel over Stiens interessant.

Dit ‘Het Bildt’-reisverslag beslaat tot nu toe uit 436 pagina’s A4 en maakt gebruik van zo’n 675 mini-foto’s en zo’n 250-tal illustraties die – aangeklikt – uitvergroot bekeken kunnen worden. Daarnaast zijn er enkele filmpjes in opgenomen. In de tekst zijn verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina’s. Vaak hebben ze deze ook gebruikt als informatiebron.

We verwijzen naar de site op Dag 7 Stiens (49 pagina’s A4 + 29 foto’s).

Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied en dorp. En voor de bewoner natuurlijk altijd leuk om te zien wat een ‘vreemde’ nu eigenlijk ziet en opvalt. Veel lees- en kijkplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Het reisverslag: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm

Het reisverslag Dag 7: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7

Het reisverslag Dag 7 – Stiens: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7Stiens

Literatuuronderzoek en reisverslagen

Het verslag wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.

Het reisverslag zal samen met de eerdere (nog uit te breiden) reisverslagen ‘Friesland – provincie in Nederland’ (nu slechts 130 pag + 670 foto’s) en ‘Friesland uit het veen’ (nu slechts 83 pag + 550 foto’s) deel uit gaan maken van een hedendaags historisch Friesland-reisverslag.

Dit zal deel gaan uitmaken van de boekenserie reisverslagen “Het water verbindt”, waarvan nu de eerste set “De Ommelanden” wordt uitgegeven in een set van vier banden (1380 pagina’s). Zie eventueel weikopiebes.nl/hetwaterverbindt.

weikopiebes@cs.com

weikopiebes.nl/geschiedenis

weikopiebes.nl/hetwaterverbindt