Cultuurnieuws

Lezing SMAMF @ sint Genovevakerk Jelsum – zaterdag 29 april 2023

Aanvang lezing: 20.00 uur

Deur open: 19.30 uur

Toegangsprijs: €9,50- p.p.

De Plaatselijke Commissie Jelsum Koarnjum en huiskamertheater De Wier verzorgen een bijzondere lezing van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation in de Sint Genovevakerk te Jelsum op zaterdagavond 29 april a.s. door Douwe Drijver en Alexander Tuinhout. Dit in verband met de komende dagen 4 en 5 mei.

Deze lezing behandelt een aantal zogenaamde crashes in Friesland waar de SMAMF uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Het vaak noodlottige verhaal wordt door de sprekers uitvoerig toegelicht d.m.v. een gedetailleerde beeldpresentatie. Ook zal de rol van de basis Fliegerhorst Leeuwarden in de oorlogsjaren kort worden toegelicht.

De SMAMF spant zich al jaren in om de herinnering aan de luchtoorlog in de provincie Fryslân levend te houden, onder andere door zeer uitgebreid historisch onderzoek, het oprichten van monumenten – informatiepanelen, het uitbrengen van bijzondere boekjes over deze crashes en het houden van spreekbeurten ter nagedachtenis van de bemanningsleden van deze geallieerde vliegtuigen tijdens WOII.

De toegang tot deze lezing bedraagt €9,50, er hoeft niet te worden gereserveerd.

Aanvang is 20.00 uur, de kerkdeur gaat open om 19.30 uur.

Meer info over dit evenement kunt u krijgen bij

Bob de Boer – tel. 06-54763154 of via bobdeboer@pinupsanddowns.com

Gerard Veldman – tel. 06-57233622 – gfjveldman@gmail.com

Informatie over de stichting zelf: https://www.luchtoorlogfriesland.nl

Van harte welkom!

Plaatselijke Commissie Jelsum Koarnjum (SAFT) & huiskamertheater De Wier – Bob de Boer


Art meets Music” in Leonser kerk

Het 20 inwoners tellende dorpje Leons aan de N357 Bolsward-Leeuwarden heeft in de prachtige en sfeervolle Catharinakerk de primeur met de voorstelling ‘art meets music’.

Deze culturele happening wordt op zondag 30 april om 14.00 uur verzorgd door fotograaf Bob de Boer uit Koarnjum en het muziektrio Gerard & Compagnie.

Naast de muziek en eigen theatertje @ De Wier in Koarnjum heeft Bob al jarenlang nog een andere passie: de fotografie, qua onderwerpen uiteenlopend van kunst, natuur, pop tot urban photography (o.a. verlaten oude panden).

In Leons toont hij die in de vorm van videoclips met passende muziek en interactie met de bezoekers. Daarnaast toont hij uitvergrote foto’s die op geborsteld aluminium een prachtig weerspiegelend effect in deze kerk hebben.

Aansluitend treedt het trio Gerard & Compagnie op met het programma “Three of a kind”: folkmusic uit de smeltkroes van culturen, die de Verenigde Staten van Amerika heeft. Akoestische muziek uit hun brede repertoire over liefde, het leven, lijden, werken, hartstocht, dood, humor en melancholie. En wel met nummers als Goodnight Irene, Kisses sweeter than wine, This land is your land, Midnight Special, Camptown Races, Beautiful Dreamer, Swanee River, Old Black Joe. Deze nog immer populaire ‘golden oldies’ brengen Gerard Nijborg, Lieuwe Koster en Alco Hoogcarspel zingend en musicerend op zeven instrumenten.

Aanmelden hoeft niet, de aanvang is deze middag om 14.00 uur. Entree 10,- p.p.

Van harte welkom!

Met groet van Bob, mede namens de organisatie in Leons.

(Foto Bob de Boer: © Hinke Veenstra

Gerard & Compagnie: v.l.n.r. Alco Hoogcarspel, Gerard Nijborg en Lieuwe Koster – poster/foto’s  © Bob de Boer Photography)

——————————————————————————————————————–

 

Expo op Dekema State in Jelsum: Occa Johanna Ripperda,

kind van de Gouden Eeuw

Dekema State in Jelsum besteedt dit jaar aandacht aan het leven van een bijzondere vrouw, Occa Johanna Ripperda. Ze werd in 1619 geboren in Farmsum bij Delfzijl. Vanaf haar zevende jaar logeerde ze op Dekema State bij het echtpaar Anna Catharina Dekema en Jurjen Ripperda.

In adellijke kringen gebeurde het vaker dat men dochters van familieleden in huis nam om ze voor te bereiden op de toekomst, vooral gericht op een huwelijk, het moederschap en het organiseren van de huishouding.

Na het overlijden van haar tante Anna Catharina in 1633 ging de toen vijftienjarige Occa haar eigen weg. Ze trouwde twee keer, kreeg zes kinderen en reisde veel door Noord Europa. Uiteindelijk werd ze benoemd tot opperhofmeesteres, een hoge functie aan het hof van de Zweedse koningin Hedwig Eleonora.

Wat Occa Ripperda ook bijzonder maakt is dat ze een handgeschreven kookboek naliet met meer dan 1000 recepten van gerechten die ze zelf bereidde.

Op Dekema State wordt een beknopt overzicht getoond van haar leven, het kookboek en kinderportretten uit de zeventiende eeuw.

Ook Museum Nienoord in Leek besteedt dit jaar aandacht aan Occa Ripperda. Daar is ook het kookboek te zien.

Bij de foto:

De jonge Occa Ripperda bij het portret van haar tante Annna Catharina Dekema. Beeld uit de documentaire die op de expo te zien is.

————————————————————————————————————————————-

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. (Lees verder hieronder)

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. Dit reisverslag heeft de titel ‘Het Bildt’ gekregen. Hiervan staan nu de eerste zes dagen online. Voor de inwoners van Stiens is met name het deel over Stiens interessant.

Dit ‘Het Bildt’-reisverslag beslaat tot nu toe uit 436 pagina’s A4 en maakt gebruik van zo’n 675 mini-foto’s en zo’n 250-tal illustraties die – aangeklikt – uitvergroot bekeken kunnen worden. Daarnaast zijn er enkele filmpjes in opgenomen. In de tekst zijn verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina’s. Vaak hebben ze deze ook gebruikt als informatiebron.

We verwijzen naar de site op Dag 7 Stiens (49 pagina’s A4 + 29 foto’s).

Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied en dorp. En voor de bewoner natuurlijk altijd leuk om te zien wat een ‘vreemde’ nu eigenlijk ziet en opvalt. Veel lees- en kijkplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Het reisverslag: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm

Het reisverslag Dag 7: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7

Het reisverslag Dag 7 – Stiens: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7Stiens

Literatuuronderzoek en reisverslagen

Het verslag wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.

Het reisverslag zal samen met de eerdere (nog uit te breiden) reisverslagen ‘Friesland – provincie in Nederland’ (nu slechts 130 pag + 670 foto’s) en ‘Friesland uit het veen’ (nu slechts 83 pag + 550 foto’s) deel uit gaan maken van een hedendaags historisch Friesland-reisverslag.

Dit zal deel gaan uitmaken van de boekenserie reisverslagen “Het water verbindt”, waarvan nu de eerste set “De Ommelanden” wordt uitgegeven in een set van vier banden (1380 pagina’s). Zie eventueel weikopiebes.nl/hetwaterverbindt.

weikopiebes@cs.com

weikopiebes.nl/geschiedenis

weikopiebes.nl/hetwaterverbindt