Expositie Natuurfoto’s van Gerrit Stam

Op het gemeentehuis van Leeuwarderadeel hangen de komende maanden natuurfoto’s van Gerrit Stam. Stam woont in Loenen aan de Vecht, maar werkt momenteel – tot de herindeling – in Stiens.

Al vanaf zijn vroegste jeugd werd Stam geobsedeerd door vogels. Hij was dolgelukkig toen hij op zijn 10e verjaardag zijn eerste verrekijker kreeg; geen vogel in de tuin bleef onbespied. Later, veel later, kwam ook de behoefte om al dat moois op foto vast te leggen. Omdat inmiddels het digitale tijdperk was aangebroken, en er ruimte kwam in tijd, was een hobby geboren. Stam investeerde in betere apparatuur en tegenwoordig wordt elke vrijdag besteed aan de natuur; vaak samen met zijn vrouw.

De belangstelling van Stam heeft zich in de loop der jaren verbreed. Het vogels kijken en fotograferen blijft zijn passie, maar daarnaast interesseert hij zich voor ongeveer alles in de natuur. Van edelhert tot sprinkhaan, en van grauwe gier tot sneeuwklokje, het krijgt allemaal aandacht, afhankelijk van de seizoenen en mogelijkheden. Daarnaast fotografeert hij graag mensen, landschappen of moderne kunst.

Wat onderscheidt de foto’s van Stam van die van andere fotografen? Stam kijkt peinzend. ‘Er zijn ongeveer 200.000 mensen in Nederland die min of meer serieus bezig zijn met natuurfotografie. De meesten werken met aanzienlijk kostbaarder apparatuur dan ik. Misschien moet ik citeren wat ooit een collega tegen  me zei: “Jouw foto’s zijn niet de beste die ik ooit zag, maar toch hebben ze iets waardoor ze er uitspringen.” Ik denk dat dat komt doordat ik erg veel aandacht heb voor een pakkende compositie: het onderwerp niet te dichtbij met wat ruimte voor een omgeving, oog voor de achtergrond, kleuren die goed bij elkaar passen, een harmonieuze vlakverdeling, dat soort dingen.’

In het gemeentehuis hangt een kleine selectie van de vele tienduizenden foto’s die Stam maakte in de afgelopen jaren. Heeft hij nog een statement bij die prachtige platen? ‘Jawel,’ lacht Stam, ‘twee zelfs: natuur begint in je achtertuin, en het schone ligt in het gewone. En nog eentje: mijn mooiste foto moet ik nog maken!’

De expositie is vanaf 4 april tot eind juni te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag- tot en met vrijdagmorgen van 8.30 uur tot 12.00 uur en dinsdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.