Cultuurnieuws

—————————————————————————————-

‘Onstuimig Tasmanië’ –  multi-media-presentatie door Dutchseakayakers Paul de Haas en Marian Makelaar

( “Not all who wander are lost”- J.R.R.Tolkien )

In 2018 ondernamen Marian en Paul uit Koarnjum een spannende en uitdagende kayakexpeditie rondom Tasmanië, een eiland en tevens staat van het Gemenebest van Australië. Dit alles in de voetsporen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman.
Het werd een grote uitdaging voor deze twee ‘Dutch Sea Kayakers’. Ze zijn professioneel en hebben een enorme passie voor de zee. Dat blijkt wel uit het feit dat ze Ierland, IJsland en Vancouver Island ook al eens hebben ‘gerond’. Hun drijfveer is dan ook zoveel mogelijk zeeën te trotseren.
Naast avonturiers zijn ze ook boeiende verhalenvertellers. Dat zal zeker op deze avond in het gezellige huiskamertheater blijken: in een avondvullende multi-media-programma nemen ze u mee op dit bijzondere avontuur:
de zeeën rond Tasmanië zijn namelijk onstuimig, de wind was haast onvoorspelbaar en wist van geen wijken. De kustlijn met zijn zachte duinen was onbereikbaar door muren van water die het aanlanden verhinderde. Dat alleen al maakte deze expeditie totaal anders dan al die andere die ze ondernamen.
Het verhaal van deze twee avonturiers in een kayak gaat over vallen en opstaan, overleven en over liefde voor de natuur. En dat willen Marian en Paul erg graag met u delen op deze avond: u bent van harte welkom!

“Onstuimig Tasmanië” door Dutchseakayakers Paul de Haas & Marjan Makelaar

vrijdagavond 20 oktober 2023 – huiskamertheater De Wier – De Wier 5 – 9056 PM Koarnjum
aanvang 20.00 uur – deur open 19.30 uur – entree €10,- p.p.

Let op: toegang alleen na aanmelding via bobdeboer@pinupsanddowns.com of via tel. 06-54763154

meer info: www.dutchseakayakers.com


– de foto van Marian en Paul is van © Marc Brester (met dank!) en het posterontwerp is van © Bob de Boer Photography –

————————————————————————————————————————————–

Helden Van Hier – Helden Fan Hjir – programma huiskamertheater De Wier i.s.m. Friesland Pop presenteert:

Zanger-gitarist-pianist Bauke Beert Keizer & street-art kunst van PK van der Zee

zaterdagavond 28 oktober 2023 – De Wier 5 – 9056 PM Koarnjum

Op deze nieuwe editie van dit bijzondere evenement zal muzikant Bauke Beert Keizer een soloconcert verzorgen in dit intieme en gezellige huiskamertheater.

Naast zijn werk als leraar basisonderwijs, toneelspeler en voorzitter van veel verenigingen is Bauke Beert Keizer een groot muziekliefhebber. Hij treedt veel solo op maar is tevens boegbeeld en zanger van de Leeuwarder band ‘Keizer & DeLaPorte’. Deze groep heeft in 2022 het fraaie 3-talige album “Echte Mannen!” uitgebracht. Uiteraard zullen op deze avond ook een aantal liedjes van dit album te horen zijn.

Een extraatje wat betreft dit concert: de broer van de muzikant is Peter Klaas van der Zee uit Leeuwarden. Hij is kunstenaar met de artiestennaam PK van der Zee en schildert o.a. indrukwekkende portretten onder de noemer streetart, comicbookart en popart. Sterk geïnspireerd door films, soundtracks, cartoons en comic-books. Een aantal van zijn werken zullen als een mini-expo tevens te bewonderen zijn in dit theater in een opmerkelijke belichting.

Van harte welkom, wel ff van tevoren aanmelden op tel. 06-54763154 of via bobdeboer@pinupsanddowns.com

Zaterdagavond 28 oktober 2023

Helden van Hier / Helden Fan Hjir

met muzikant Bauke Beert Keizer en street-art kunstenaar P.K. van der Zee

Huiskamertheater De Wier

De Wier 5

9056 PM Koarnjum

Aanvang 20.00 uur, deur open 19.30

Entree gratis

Persfoto Bauke Beert Keizer – © Bob de Boer Photography

———————————————————————————————————————————–

Plaknammen en Rixt-dichters
yn Alde Leie op snein 8 oktober
Muzyk fan Jan de Vries en Ruben Bus
In kulturele middei yn doarpshûs Us Gebou yn Alde Leie.
Pieter Duijff hâldt in lêzing oer Fryske plaknammen
n.o.f. syn boek
Der dy namma fan heten is – it komôf fan plaknammen.
Fan Dichterskollektyf Rixt sille optrede:
Carla van der Zwaag, Cornelis van der Wal
en Dichter fan Fryslân Sigrid Kingma.
Met Bildtse fersys fan Jan de Vries en Ruben Bus.
Presintaasje: Janneke Spoelstra.
Tiid: 15:00-17:00 oere (ynrin: 14:30 oere)
Tagong: fergees.
Opjefte by Janneke Spoelstra, fia de e-mail (oerset@planet.nl),
of tel. 0518-403840.
Plak: doarpshûs Us Gebou, Streek 9, Alde Leie.

Mei mooglik makke troch de Gemeente Ljouwert en de Stichting Cultuur Regio Stiens (www.cultuurregiostiens.nl).

Mear ynfo:
Yn Fryslân tilt it op fan doarpen, en der binne ek noch alve stêden. Efter de namme fan elk fan dy delsettingen sit in ferhaal. Wêrom hawwe de minsken harren wenplak neamd sa’t it hyt?
Pieter Duijff is al mear as trije desennia oan de Fryske Akademy ferbûn. Hy hat dêr al dy tiid warber west op it mêd fan Fryske wurdboeken en wurdlisten.


Carla van der Zwaag is hikke en tein yn Hearrenfean en wennet no yn Peins. Se debutearre yn 2022 mei de dichtbondel Mika-eagen. Nei har trouwen, trije bern en 25 jier foar de klasse wie der (wer) tiid foar dichtsjen. Yn har debútbondel Mika-eagen stean sawol fleurige as wat tryst kleurde fersen. It giet oer famylje, fakânsje, harsels en de leafde.

Cornelis van der Wal wennet yn Ljouwert. Hy hat 8 dichtbondels publisearre. Foar syn debút In nêst jonge magneten krige er yn 1993 de Fedde Schurer-priis. Yn 2021 die Van der Wal mei oan it Transpoëziefestival yn Brussel. Op 2 april fan dit jier waard yn ’e Poëzieroute Leeuwarden in stien ûntbleate mei in gedicht fan him oer de winkel fan Auke Rauwerda.


Sigrid Kingma is berne en grutbrocht yn Drachten. Se studearre Nederlânsk en Frysk yn Grins en wennet dêr noch. Op ’t heden is se Dichter fan Fryslân (2022-2023). Se debutearre yn 2016 mei de Frysk-Ingelske dichtbondel Reade triedleas/Red wireless. Mar se fynt harsels net in bondeldichter. Leaver stiet se op it poadium. Se wol harsels hieltyd op ’e nij útfine.

Keel is een project van de Bildtse zanger en liedschrijver Jan de Vries. Hij vertolkte 14 bekende en onbekendere nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts. Dit heeft geresulteerd in een prachtig album dat in juni 2021 werd gepresenteerd. Samen met Ruben Bus op bas speelt Jan deze nummers, en eigen werk, live in Alde Leie.

——————————————————————————————————————–

Hoe groot kan iets kleins zijn, of is het juist andersom …?

Op zaterdagmiddag 8 juli om 13.00 kunt u het zelf gaan bekijken, want dan is de feestelijke opening van ‘LYTS’. Dat is een initiatief van Bob de Boer Photography en Iisklup ‘Mei-Inoar-Ien’ in Koarnjum: fotowerk in hele kleine lijstjes in het kleinste museum (of galerie zoals u wilt) in het koek- en zopie-gebouwtje van de ijsbaan aan De Wier, tegenover de Nicolaaskerk.

Het idee hiervoor ontstond al een tijdje terug: kan het gebouwtje ook nog een andere functie krijgen buiten het winterseizoen om? Een nieuwe stalen trap vanaf De Wier werd geplaatst en de bestuursleden van de ijsclub o.l.v. voorzitter Bauke Beert Keizer pakten daarna gereedschap en verfkwasten uit de kast om één en ander te gaan opknappen. Het resultaat mag er zijn: ‘Koeke en Sopy’ ziet er nu weer als nieuw uit en heeft een vintage-inrichting en uitstraling gekregen vol verrassende details! Zo klein als het is…

De Wier ligt aan een populaire wandel- en fietsroute en ook het terrasje beneden bij de ijsbaan nodigt daarom uit om even bij te komen en te genieten van het fraaie uitzicht over het weiland richting Jelsum. Naast het bekijken van al het fotowerk in deze mini-galerie natuurlijk! Daarna zin een koffie of andere versnaperingen? Op naar de theetuin Túnmanswente om de hoek in park Martenastate is het advies.

‘LYTS’ aan De Wier in Koarnjum is sowieso deze komende zomer geopend als de vlag wappert en het welkomstbord bij de stalen trap staat.

De opening van ‘LYTS’ is zaterdagmiddag 8 juli a.s. en wordt feestelijk verricht door de heer Hein Kuiken, wethouder van o.a. Cultuur van de Gemeente Leeuwarden. Het bestuur van ‘Mei-Inoar-Ien’ en ‘Bob de Boer Photography’ nodigen u van harte uit hierbij te zijn en een kijkje te komen nemen.

——————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————–

Expo op Dekema State in Jelsum: Occa Johanna Ripperda,

kind van de Gouden Eeuw

Dekema State in Jelsum besteedt dit jaar aandacht aan het leven van een bijzondere vrouw, Occa Johanna Ripperda. Ze werd in 1619 geboren in Farmsum bij Delfzijl. Vanaf haar zevende jaar logeerde ze op Dekema State bij het echtpaar Anna Catharina Dekema en Jurjen Ripperda.

In adellijke kringen gebeurde het vaker dat men dochters van familieleden in huis nam om ze voor te bereiden op de toekomst, vooral gericht op een huwelijk, het moederschap en het organiseren van de huishouding.

Na het overlijden van haar tante Anna Catharina in 1633 ging de toen vijftienjarige Occa haar eigen weg. Ze trouwde twee keer, kreeg zes kinderen en reisde veel door Noord Europa. Uiteindelijk werd ze benoemd tot opperhofmeesteres, een hoge functie aan het hof van de Zweedse koningin Hedwig Eleonora.

Wat Occa Ripperda ook bijzonder maakt is dat ze een handgeschreven kookboek naliet met meer dan 1000 recepten van gerechten die ze zelf bereidde.

Op Dekema State wordt een beknopt overzicht getoond van haar leven, het kookboek en kinderportretten uit de zeventiende eeuw.

Ook Museum Nienoord in Leek besteedt dit jaar aandacht aan Occa Ripperda. Daar is ook het kookboek te zien.

Bij de foto:

De jonge Occa Ripperda bij het portret van haar tante Annna Catharina Dekema. Beeld uit de documentaire die op de expo te zien is.

————————————————————————————————————————————-

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. (Lees verder hieronder)

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. Dit reisverslag heeft de titel ‘Het Bildt’ gekregen. Hiervan staan nu de eerste zes dagen online. Voor de inwoners van Stiens is met name het deel over Stiens interessant.

Dit ‘Het Bildt’-reisverslag beslaat tot nu toe uit 436 pagina’s A4 en maakt gebruik van zo’n 675 mini-foto’s en zo’n 250-tal illustraties die – aangeklikt – uitvergroot bekeken kunnen worden. Daarnaast zijn er enkele filmpjes in opgenomen. In de tekst zijn verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina’s. Vaak hebben ze deze ook gebruikt als informatiebron.

We verwijzen naar de site op Dag 7 Stiens (49 pagina’s A4 + 29 foto’s).

Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied en dorp. En voor de bewoner natuurlijk altijd leuk om te zien wat een ‘vreemde’ nu eigenlijk ziet en opvalt. Veel lees- en kijkplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Het reisverslag: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm

Het reisverslag Dag 7: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7

Het reisverslag Dag 7 – Stiens: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7Stiens

Literatuuronderzoek en reisverslagen

Het verslag wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.

Het reisverslag zal samen met de eerdere (nog uit te breiden) reisverslagen ‘Friesland – provincie in Nederland’ (nu slechts 130 pag + 670 foto’s) en ‘Friesland uit het veen’ (nu slechts 83 pag + 550 foto’s) deel uit gaan maken van een hedendaags historisch Friesland-reisverslag.

Dit zal deel gaan uitmaken van de boekenserie reisverslagen “Het water verbindt”, waarvan nu de eerste set “De Ommelanden” wordt uitgegeven in een set van vier banden (1380 pagina’s). Zie eventueel weikopiebes.nl/hetwaterverbindt.

weikopiebes@cs.com

weikopiebes.nl/geschiedenis

weikopiebes.nl/hetwaterverbindt