Cultuurnieuws

Big Mill Band -Energieke jazz, funk en pop

25 mei 20:00

Enthousiastelingen uit Noord-Nederland vinden elkaar in de Big Mill Band: 20 muzikanten spelen jazz en funk, afgewisseld met dansbare popnummers en gevoelige ballads. Deze band heeft een uitbundige blazerssectie, een super strakke ritmesectie, Christine van der Molen als zangeres en Harry Broekman als enthousiaste bandleider.

Tijdens de Trimdiel Keunstrûte heeft deze band op zaterdagavond 25 mei om 20.00 uur een swingend concert gegeven. Deze bijzondere route waar veel verschillende kunstenaars aan deelnemen werd dit jaar gehouden op zaterdag 25 en zondag 26 mei en voor de eerste keer had de Stichting Cultuur Regio Stiens het idee opgevat om ook de muziekliefhebbers een avond te verwennen met een swingend concert. Iedereen was dan ook van harte welkom, deelnemer kunstroute of niet!

De aanvang is om 20.00 uur, de deur gaat open om 19.30 uur en de entree bedraagt €10,- p.p.
Aanmelden voor dit concert kan via nijeskalm.nl/evenement/big-mill-band-energieke-jazz-funk-en-pop/kaartverkoop.
Kaartjes kunnen ook worden gekocht aan de balie van dit culturele centrum: Ljipstrjitte 1 in Stiens.
Meer informatie is te vinden op www.bigmillband.nl en www.nijeskalm.nl

.————————————————————————————————————-

De 10e editie van het zeer geslaagde en goed bezochte culturele evenement Proef De Kunst in Terherne is achter de rug. Op zaterdag en zondag 21 en 22 oktober j.l. kon er genoten worden van veel variatie in kunst in de brede zin van het woord op de meest bijzondere locaties. En daarnaast kon er natuurlijk genoten worden van culinaire heerlijkheden in dit Kameleondorp.

Elk jaar is er ook een fotowedstrijd met een thema aan dit evenement verbonden en afgelopen zondagmiddag werden de 10 genomineerden uitgenodigd door de fotovakjury. Elke foto werd voor de bekendmaking van de eerste drie winnaars uitvoerig en vakkundig van commentaar voorzien.

Uiteindelijk werd fotograaf Bob de Boer uit Koarnjum de winnaar: zijn ingezonden foto werd als beste beoordeeld wat het thema ENERGIE betreft. Deze portretfoto is van basgitarist Michael McKeegan van de Ierse rockband THERAPY?. De band trad enkele jaren geleden op tijdens het PinkPop Classic Festival in Megaland, Landgraaf. Hij pakte een flesje water, dronk het vocht echter niet op maar spoot het over zichzelf uit als verkoeling tijdens dit energieke concert.

SONY DSC

© Bob de Boer Photography

——————————————————————————————————————–

Hoe groot kan iets kleins zijn, of is het juist andersom …?

Op zaterdagmiddag 8 juli 2023 was de feestelijke opening van ‘LYTS’. Dat is een initiatief van Bob de Boer Photography en Iisklup ‘Mei-Inoar-Ien’ in Koarnjum: fotowerk in hele kleine lijstjes in het kleinste museum (of galerie zoals u wilt) in het koek- en zopie-gebouwtje van de ijsbaan aan De Wier, tegenover de Nicolaaskerk.

Het idee hiervoor ontstond al een tijdje terug: kan het gebouwtje ook nog een andere functie krijgen buiten het winterseizoen om? Een nieuwe stalen trap vanaf De Wier werd geplaatst en de bestuursleden van de ijsclub o.l.v. voorzitter Bauke Beert Keizer pakten daarna gereedschap en verfkwasten uit de kast om één en ander te gaan opknappen. Het resultaat mag er zijn: ‘Koeke en Sopy’ ziet er nu weer als nieuw uit en heeft een vintage-inrichting en uitstraling gekregen vol verrassende details! Zo klein als het is…

De Wier ligt aan een populaire wandel- en fietsroute en ook het terrasje beneden bij de ijsbaan nodigt daarom uit om even bij te komen en te genieten van het fraaie uitzicht over het weiland richting Jelsum. Naast het bekijken van al het fotowerk in deze mini-galerie natuurlijk! Daarna zin een koffie of andere versnaperingen? Op naar de theetuin Túnmanswente om de hoek in park Martenastate is het advies.

‘LYTS’ aan De Wier in Koarnjum is deze zomer geopend als de vlag wappert en het welkomstbord bij de stalen trap staat.

——————————————————————————————————————–

Expo op Dekema State in Jelsum: Occa Johanna Ripperda,

kind van de Gouden Eeuw

Dekema State in Jelsum besteedt dit jaar aandacht aan het leven van een bijzondere vrouw, Occa Johanna Ripperda. Ze werd in 1619 geboren in Farmsum bij Delfzijl. Vanaf haar zevende jaar logeerde ze op Dekema State bij het echtpaar Anna Catharina Dekema en Jurjen Ripperda.

In adellijke kringen gebeurde het vaker dat men dochters van familieleden in huis nam om ze voor te bereiden op de toekomst, vooral gericht op een huwelijk, het moederschap en het organiseren van de huishouding.

Na het overlijden van haar tante Anna Catharina in 1633 ging de toen vijftienjarige Occa haar eigen weg. Ze trouwde twee keer, kreeg zes kinderen en reisde veel door Noord Europa. Uiteindelijk werd ze benoemd tot opperhofmeesteres, een hoge functie aan het hof van de Zweedse koningin Hedwig Eleonora.

Wat Occa Ripperda ook bijzonder maakt is dat ze een handgeschreven kookboek naliet met meer dan 1000 recepten van gerechten die ze zelf bereidde.

Op Dekema State wordt een beknopt overzicht getoond van haar leven, het kookboek en kinderportretten uit de zeventiende eeuw.

Ook Museum Nienoord in Leek besteedt dit jaar aandacht aan Occa Ripperda. Daar is ook het kookboek te zien.

Bij de foto:

De jonge Occa Ripperda bij het portret van haar tante Annna Catharina Dekema. Beeld uit de documentaire die op de expo te zien is.

————————————————————————————————————————————-

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. (Lees verder hieronder)

Reisverslag op internet

In de zomer van 2019 hebben Heleen van Baalen en Weiko Piebes voor een derde maal de provincie Friesland bezocht. Tijdens deze vakantie lag de focus op Het Bildt en de omgeving van de voormalige Middelzee.

Van deze vakanties maken ze de laatste jaren hedendaagse historische reisverslagen. Dit reisverslag heeft de titel ‘Het Bildt’ gekregen. Hiervan staan nu de eerste zes dagen online. Voor de inwoners van Stiens is met name het deel over Stiens interessant.

Dit ‘Het Bildt’-reisverslag beslaat tot nu toe uit 436 pagina’s A4 en maakt gebruik van zo’n 675 mini-foto’s en zo’n 250-tal illustraties die – aangeklikt – uitvergroot bekeken kunnen worden. Daarnaast zijn er enkele filmpjes in opgenomen. In de tekst zijn verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina’s. Vaak hebben ze deze ook gebruikt als informatiebron.

We verwijzen naar de site op Dag 7 Stiens (49 pagina’s A4 + 29 foto’s).

Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied en dorp. En voor de bewoner natuurlijk altijd leuk om te zien wat een ‘vreemde’ nu eigenlijk ziet en opvalt. Veel lees- en kijkplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Het reisverslag: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm

Het reisverslag Dag 7: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7

Het reisverslag Dag 7 – Stiens: https://www.weikopiebes.nl/vakantie11F/reis2019.htm#dag7Stiens

Literatuuronderzoek en reisverslagen

Het verslag wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.

Het reisverslag zal samen met de eerdere (nog uit te breiden) reisverslagen ‘Friesland – provincie in Nederland’ (nu slechts 130 pag + 670 foto’s) en ‘Friesland uit het veen’ (nu slechts 83 pag + 550 foto’s) deel uit gaan maken van een hedendaags historisch Friesland-reisverslag.

Dit zal deel gaan uitmaken van de boekenserie reisverslagen “Het water verbindt”, waarvan nu de eerste set “De Ommelanden” wordt uitgegeven in een set van vier banden (1380 pagina’s). Zie eventueel weikopiebes.nl/hetwaterverbindt.

weikopiebes@cs.com

weikopiebes.nl/geschiedenis

weikopiebes.nl/hetwaterverbindt