Literatuerrûte

Literatuerrûte Ljouwerteradiel

Kensto de Literatuerrûte Ljouwerteradiel wol?

Kent u de literatuurroute in de gemeente Leeuwarderadeel? Deze route, die op initiatief van de Kultuerried Ljouwerteradiel is ontwikkeld, bestaat al sinds 2000, maar is nog steeds bijzonder de moeite waard. De hele route is 38 km lang, maar kan gemakkelijk in twee keer worden gefietst of gelopen. Er is namelijk een zuidelijke ring van 22 km en een noordelijke ring van 16 km. Leuk om te doen op een zonnige zomerdag, alleen of samen. Of om gasten eens te laten genieten van onze omgeving. De route is opgezet in de vorm van een acht met als centrale plaats het dorp Stiens.

De route start bij de Grote- of Sint-Vituskerk in het centrum van Stiens. De route maakt niet alleen duidelijk hoe prachtig de gemeente Leeuwarderadeel is, maar ook hoe dit gebied dichters en schrijvers geïnspireerd heeft. Op twintig plaatsen in de route staan bordjes met verhaalfragmenten of met gedichten, die betrekking hebben op dat specifiek stukje Leeuwarderadeel.

Zo staat er bij de noordelijke ingangsweg van Stiens, bij de Wurge, een bordje met het gedicht “Kensto de Wurge wol”, van de oud-Stienser dichter Jan Dotinga en in het Koarnjumer Bosk staat bij het kasteeltje een bordje met het gedicht “By Martena State” van Baukje Wytsma.

In Feinsum komt u het gedicht “Feinsumerfeart” van Janneke Spoelstra tegen. En zo zijn er teksten van Piter Jelles Troelstra, Watse Cuperus, Reinhard Verveld en ga zo maar door. Uiteraard komt u op uw fietstocht ook langs een aantal kunstwerken in de gemeente, door het Koarnjumer Bosk met zijn stinsenflora en langs karakteristieke kerken. De tocht voert langs alle zeven dorpen van de gemeente.

Boekje voorkantDe routekaart is mooi uitgevoerd: een handige, geplastificeerde kaart met een duidelijke beschrijving in het Nederlands en in het Fries. Bovendien is de hele route uitgebracht in een prachtige bundel, waarin de teksten van alle twintig bordjes te vinden zijn, zowel in het Fries als in het Nederlands. Een heel mooi boekje, ook gewoon om te hebben en om interessante weetjes te ontdekken over Tichelwurk, over het ontstaan van de namen van de dorpen Britsum en Stiens, over Stringsein, enz.

Routekaart (€ 1) en boekje (€ 3) zijn o.a. bij de receptie van het gemeentehuis en de Tûnmanswente te Koarnjum verkrijgbaar.

Ook kunt u de routekaart hier in pdf downloaden.

Meer informatie over de Literateurrûte vind u ook in deze folders: